Hem
Poolmodeller
Köpinformation
Kontakta oss
Pooltillbehör
Nettopool

>>startsida >tips&råd

Tips & Råd

Placering   Poolstorlek   Poolbelysning

För att få mest möjlig glädje av poolen bör man värdera läget med tanke på antal soltimmar per dygn. Detta påverkar också uppvärmningen av vattnet. Träd och stora buskar ger skugga och extra med tanke på renhållning av vattnet.

DräneringPoolområdet skall dräneras väl. Normalt räcker det med ca 20cm makadam, under bottenplattan. Om det är risk för påverkan av grundvatten skall dräneringsrör och ev dräneringsbrunn med pump installeras. Vatten som ligger mot poolstommens utsida kyler ner poolen och därmed för till ökande uppvärmningskostnader. Även poolstommens livslängd kan påverkas av dålig dränering.

Bottenplatta 
Bottenplatta av betong är den bästa men även den dyraste lösningen. Fördelen med betong är att har en fast bottenplatta som garanterat kommer se likadan ut även om 50år. Ingen risk för häl- och fot- avtryck. Om man, mot förmodan, råkar ut för ett större läckage bibehåller betongplattan sin ursprungliga form. Andra alternativ behöver då ofta ombearbetas. Opal Oval och Thermo skall placeras på betongplatta.


Platta av stenmjöl 
Det näst bästa alternativet. Packad stenmjöl blir mycket hårt och risken för avtryck är relativt liten.
Sand. Vår erfarenhet är att sand ofta får märken efter hälar, fötter etc. Linern (poolduken) är kraftig och tål detta utan några problem. Däremot samlas det fort smuts i håligheterna och de blir därmed väldigt synliga.

Isolering
Ytan står för poolens största värmesvinn och den bör därför täckas strax efter bad. Detta är givetvis även en fråga om säkerhet. Våra poolskydd ger från begränsad till mycket god ytisolering. Om man önskar sätta fokus på energi-ekonomi så är inköp av SolarSunRings eller Solfolie en investering som snabbt betalar sig.
Isolering av poolstommen är även detta en investering som lönar sig. Inte minst visar sig erfarenheterna med vår Opal Thermo detta. Vi rekommenderar att man köper isolering lokalt, då det annars för till extra fraktkostnader.


Isolering av bottenplattan
Om man funderar på att kraftigt förlänga poolsäsongen (maj-september) kan det vara lönsamt att isolera bottenplattan. Vinter och vår är marken nerkyld och detta påverkar poolens temperatur. Isoleringen skall då placeras mellan dränering och bottenplattan. Även de hårdaste isoleringsmaterial har visat sig känsliga för avtryck.


Detta är primärt en smakfråga, men givetvis också en ekonomisk och geografisk fråga. Skall poolen placeras ovanmark, delvis ovanmark eller nergrävd? Här finns skillnader på poolernas konstruktion som kanske utesluter vissa modeller. Se möjligheterna i översikten nedan. Det kan även vara relativt stora skillnader prismässigt mellan modellerna. Å andra sidan är poolen en investering som kommer tillföra glädje i många år framöver och skillnaden blir liten om man väljer att bryta ner den.

Rund

Rekommenderad bottenplatta: Stenmjöl, Betong
Rekommenderad återfyllning: Dränerande material förstärkt med torr/magerbetong

Åttan

Rekommenderad bottenplatta: Stenmjöl, Betong
Rekommenderad återfyllning: Dränerande material förstärkt med torr/magerbetong
Övrigt: Bottenbalk skall försänkas i bottenplatta.

Oval

Rekommenderad bottenplatta: Betong
Rekommenderad återfyllning: Dränerande material förstärkt med torr/magerbetong i de rundade delarna. Dränerande material utanför stödmurar.
Övrigt: Stödmurar av leca eller skalblock på resp långsida (drygt hälften av poolens totala längd. 

Rektangulär Plåt

Rekommenderad bottenplatta: Stenmjöl med bottenram av impregnerat (Klass A) eller betong
Rekommenderad återfyllning: Dränerande material förstärkt med torr/magerbetong eller  självpackande material (stenmjöl/sandlådesand). Läs mer på hemsidan om för- och nackdelar.

Opal Thermo

Rekommenderad bottenplatta: Betong
Rekommenderad återfyllning: Dränerande material förstärkt med torr/magerbetong
Övrigt: Poolstommen skall armeras samt fyllas med betong.

 

 

 

En viktig utgångspunkt är givetvis utrymmet. Tänk på att poolområdet blir en naturlig och trevlig samlingsplats för hela familjen där man kanske befinner sig 90-95% av tiden ”poolside”. Det är en fördel att kunna ha till solstolar, grill och andra utemöbler. 

Poolstorleken påverkar naturligtvis poolpaketets inköpspris. Men även kostnader för grävning/schaktning, poolskydd och uppvärmning påverkas.
För att kunna simträna i poolen bör man upp i åtminstone 11-12m längd.

Här kan man alternativt välja till en JetStream (motströms anläggning) i mindre pooler.

För att kunna dyka behöver en vuxen 140cm vattendjup (150cm poolstomme) och ca 4m för att inte kollidera med botten eller vägg. 

Att välja ett 120cm pooldjup för att barnen är små kan vara ett kortsiktigt tänkande. Med pool i anslutning till hemmet brukar de små raskt lära sig simma. Dessutom växer de snabbt upp och vill då ha fördelen med att kunna dyka ner i poolen. Poolen skall utan vidare kunna stå i många decennier framöver.

Om man däremot räknar med att använda poolen till volleyboll och andra sociala lekar, kanske 120cm är passande djup. Allt beroende på familjemedlemmarnas längd.

Om man väljer en 8x4m pool innebär det inte nödvändigtvis att man får gjort mer i poolen, jämfört med en 6x3m pool.

 

Bräddavlopp/Skimmers
Ett bra tips är att placera dessa vända mot den vanligaste vindriktningen. När vinden blåser ytvattnet (och därmed löv/pollen etc) mot och ner i bräddavloppet, minskar behovet av manuell rengöring av poolen.

 

Rostfria detaljer
Rostfri front på skimmer, poolbelysning och inlopp kan förhöja intrycket och ge en exklusiv look. Detaljer i rostfritt skall dock inte kombineras med saltgenerator/saltklorinator.


Poolrening
I alla våra poolpaket ingår ett väl dimensionerat reningsverk samt ett startpaket för klor drift. Om man önskar reducera underhåll eller kanske har familjemedlemmar som är känsliga för klor, kan saltgeneratorvara ett alternativ. Saltet ger, utöver ett härligt, mjukt vatten en stabilare drift mot alger etc. UV filter ochIonisering är andra alternativ som var för sig eller i kombination hjälper till att reducera kemikalieförbrukningen samt att hålla poolen fräsch.

 

Liner
Våra standard poolpaket levereras med 0.8mm liner. Ett allt vanligare tillval är att köpa till mönstrad liner. Vi kan erbjuda många spännande alternativ med färger, mönster och även olika kombinationer. >>Kika gärna

Viktig att tänka på ang. lineren är att ha ett stabilt pH-värde i poolen samt att inte temperaturen överstiger 30 grader.

Stege eller trappa
Våra poolpaket levereras med en tre- eller fyrastegs Comfort stege, beroende på pooldjup. 

Stege med annorlunda design finns som tillval. Trappa är enklare att använda sig av vid i och urstigning. Inte minst för de yngsta och äldsta badgästerna. Dessutom är det en fantastisk plats för social samvaro eller kanske läsande av morgontidningen med en kopp kaffe i morgonsolen. 
Vid val av trappa får man prisavdrag för stegen. Tänk på att trappan påverkar poolskyddets utformning och även transportkostnaden.

De flesta av våra trappmodeller kan endast monteras i förbindelse med poolmontering. 
Därför är det viktigt att besluta sig för om man skall ha trappa, innan man beställer poolpaketet.

 

 

 

Poolbelysningen bör placeras så att den lyser bort från den plats där man mest befinner sig kvällstid. Detta för att undgå att den bländar och stör. Våra poolbelysningar kan även placeras i den svängda delen av poolen (Opal Rund/Oval/Åttan).

 
Antal poolbelysningar är en smaksak. En tumregel är att en 300W lampa räcker för att belysa upp till ca 40m² poolyta. Om man däremot önskar ett kraftigare ljus och en effekt även runt och utanför poolen, kan man välja två belysningar.

Rent estetiskt kan det ibland passa bättre med två belysningar. Exempel på detta är i åttaformade pooler eller i pool med trappa på långsidan. Vid mindre poolstorlekar eller om man önskar en diskret effekt kan 50W vara bra alternativ.

Poolbelysning är ett av de tillval som är mycket svårt att eftermontera. Därför är det viktigt att besluta sig för om man skall ha belysning och ev antal, innan man beställer poolpaketet.


Poolskydd
Underligt nog ett av de mer komplexa valen i förbindelse med poolköp. Stege såväl som trappa påverkar. En del poolskydd kan inte kombineras med stege. Stegen måste då vikas upp (vikfästen) eller avlägsnas när poolen skall täckas. Trappflik, stegslits, tålighet, fungerar det som vintertäckning, isolerar det…..  Val av poolskydd kan upplevas som en liten djungel med mycket varierande funktion och prisnivå. Tveka inte att kontakta vår kundtjänst för tips och råd.


Uppvärmning
Solpaneler, värmeväxlare, el-värmare eller värmepump. Alla har de för och nackdelar. Solpaneler ger en helt gratis uppvärmning när investeringen är gjord. Med stigande elpriser är detta ett fantastiskt argument. Om det blir en dålig och regnig sommar ger solpanelerna inte mycket hjälp. Man får räkna med att det tar några dagar med rejält solsken innan man åter har en varm pool efter en regnig period. Om man vill säkra en jämn temperatur kan solpanelerna kompletteras med någon typ av stödvärmare (ex el-värmare eller värmepump).


Värmeväxlare
Många hushåll har idag effektiva vattenburna uppvärmningssystem. Berg- eller jordvärme är vanliga alternativ som med fördel kan användas om sommaren när hushållets behov är mindre. Kontrollera alltid att borrhål etc  klarar att värma poolen under sommaren, utan att bli nedkylt och därmed inte senare klara husets värmebehov. Be alltid er värmepumpsleverantör om offert för installering av värmeväxlaren till systemet, innan ni bestämmer er för uppvärmnings alternativ. Det kan ibland bli en kostsam affär då kanske styrkort o l måste bytas i pumpen.


El-värmare
Detta var förr i tiden det vanligaste sättet att värma upp poolen med. El-värmare är dock inte speciellt effektiva och det är idag möjligtvis de allra minsta poolstorlekarna som kan på ett ekonomiskt försvarbart sätt använda elvärmare. El-värmare kan dock vara ett alternativ som stödvärme till exempelvis solpaneler.


Poolvärmepump
Det definitivt vanligaste sättet att värma upp pooler på i Sverige idag. Med en verkningsgrad på upp till mellan 5 och 6 är det ett bra alternativ om man önskar en jämn temperatur, hela sommaren. Poolvärmepumpem har en arbetsområde i utetemperatur på ner mot 10-15 minusgrader och arbetar som effektivast runt 15-20 plusgrader.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips&Råd
Inspiration
Nettopool